onlyfighters

November 05, 2011

Πανταζής Μαρκάκης: Η πυγμαχία είναι τέχνη που μαθαίνεται στη μικρή ηλικία


Τον συναντήσαμε στις κερκίδες να παρακολουθεί τους αγώνες του πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων και να κρατά σημειώσεις… Ο προπονητής της ΑΕΚ, Πανταζής Μαρκάκης, μας μίλησε για τη νέα γενιά της πυγμαχίας.

Με αφορμή τις άδειες κερκίδες και τη μικρή συμμετοχή των αθλητών, εμείς ρωτήσαμε τον παλιό πρωταθλητή και έναν από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές, αν η πυγμαχία έπαψε να είναι δημοφιλής στις μικρές ηλικίες ή, ευθύνεται το γεγονός ότι ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων γνωστοποιήθηκε από την ομοσπονδία μόλις έξι μέρες πριν τους αγώνες;

«Το μέλλον της πυγμαχίας είναι αβέβαιο αν κρίνεις κανείς από το συμμετοχή της διοργάνωσης διότι το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή πορεία του αθλήματος.».

Στη φωτογραφία ο Πανταζής Μαρκάκης μαζί με τον Άγγελος Χαρίση, δυο φίλοι και παλιοί πρωταθλητές, προπονητές δυο ιστορικών συλλόγων, της ΑΕΚ και του ΠΑΟ αντίστοιχα παρακολουθούν απο τις κερκίδες το πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας παίδων.

Σαν προπονητής, όμως. στάθηκε περισσότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νεαρών πυγμάχων που αγωνίζονται στην πανελλήνια διοργάνωση.

«Οι αθλητές σε αυτή την ηλικία των 15-16 ετών πρέπει να γυμνάζονται δίνοντας βαρύτητα στην τεχνική τους κατάρτιση. Στην Ελλάδα δυστυχώς ενδιαφερόμαστε να μάθουμε τους αθλητές να «βαράνε».

«Η πυγμαχία είναι τέχνη και αυτή μαθαίνεται στη μικρή ηλικία. Τα υπόλοιπα όπως η δύναμη και η εμπειρία είναι εύκολα.».

«Σήμερα είδαμε λίγα παιδιά να στέκονται σωστά, να δουλεύουν την άμυνα…».

«Ο νους τους είναι να επιτεθούν, να κτυπήσουν. Όταν το αυτοματοποιήσουν είναι δύσκολο να το αλλάξεις όπως ένα στραβό δέντρο να το ισιώσεις.».

«Και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που περιορίζει τους δικούς μας αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις.».

«Στην Ευρώπη βλέπεις πιτσιρικάδες που αγωνίζονται με τέλια τεχνική κατάρτιση. Νομίζεις ότι βλέπεις ενήλικους διακεκριμένους πυγμάχους.».

Βλέπετε ότι από αυτούς τους αγώνες μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον;

«Στο φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα παρουσιάστηκαν 18 – 20 παιδιά που δείχνουν ότι έχουν προοπτική για μεγάλα πράγματα, αν φυσικά δουλευτούν σωστά.».

Πηγή: mahites.gr