Στη φωτογραφία αριστερά ο Νίκος Θωμαΐδης
Στο mahites.gr μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Τ. ο Νίκος Θωμαΐδης. Διαβάστε το άρθρο τη συνέντευξή του.
Το Tae Kwon Do έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων. Το άθλημα που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα το 1969 και η ανάπτυξή του στηρίχτηκε στην ατομική πρωτοβουλία, κατάφερε, αργά και σταθερά, να κερδίσει την αγάπη των παιδιών και κυρίως την εμπιστοσύνη των γονιών που βλέπουν τους χώρους εκπαίδευσης του Taekwondo ως μια προέκταση και συνέχεια της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους...
Με την είσοδο του Taekwondo στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίνδευ το 2000, για την Ελλάδα οι διεθνείς διακρίσεις άρχισαν να αυξάνονται κάθε χρόνο με καταιγιστικό ρυθμό. Οι συμμετοχές των αθλητών στις πανελλήνιες διοργανώσεις χρόνο με το χρόνο καταγράφουν νέα ρεκόρ και όπως έδειξε η παρουσία των αθλητών μας στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων, το τεχνικοτακτικό επίπεδο του ελληνικού Taekwondo αποτελεί πρότυπο για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Τ., Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε στους ΜΑΧΗΤΕΣ για τις πρόσφατες κατακτήσεις των αθλητών του Taekwondo, τους μελλοντικούς στόχους, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία λόγω της οικονομικής ύφεσης.
Στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων η Ελλάδα σάρωσε τα μετάλλια. Σε ποιους οφείλεται αυτή η τεράστια επιτυχία;
Πράγματι, η Ελληνική Ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχε μια τεράστια επιτυχία.
Αυτό νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας, που ξεκινάει από την καλή δουλειά που γίνεται στα σωματεία, την καλή δουλειά που γίνεται στις εθνικές ομάδες υπό την επίβλεψη των προπονητών Κ. Παρασίδη και Ν. Παπαδέα, την φροντίδα της Ομοσπονδίας που προσπαθεί να μην λείψει τίποτα και παρέχει ότι είναι δυνατόν ώστε οι αθλητές μας να έχουν την καλύτερη προετοιμασία και, τέλος, στο ταλέντο αυτών των αθλητών που στους συγκεκριμένους αγώνες έδειξαν αξιοζήλευτη αγωνιστικότητα και ομοψυχία.
Πως ερμηνεύεται τη διπλή παρουσία Ελλήνων παραγόντων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ένα σημαντικό διεθνή φορέα του αθλήματος, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ΕΛ.Ο.Τ. και το άθλημα του Taekwondo στη χώρα μας;
Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση για την εκλογή δύο Ελλήνων παραγόντων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Μαζί με τον κ. Α. Πραγαλό, που επανεξελέγη στη θέση του Προέδρου, εξελέγη και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ. Μ. Φυσεντζίδης, και μάλιστα στη θέση του Αντιπροέδρου, ο οποίος σαν Διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 έχει τεράστια εμπειρία.
Θεωρώ πολύ σημαντικό για κάθε άθλημα να έχει φωνή στα διεθνή όργανα. Ήδη δουλεύουμε και προσπαθούμε να φέρουμε το 2012 το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων. Νομίζω ότι τα οφέλη θα είναι πολλά και ποικίλα.
Επηρέασε η οικονομική ύφεση και οι απροειδοποίητες περικοπές των επιχορηγήσεων της ΓΓΑ την Ολυμπιακή προετοιμασία και πως;
Η οικονομική ύφεση επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα. Δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το Τaekwondo.
Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πλάνα στη μέση της αγωνιστικής σεζόν. Κάποιες αποφάσεις δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα να γίνει νέος σχεδιασμός για την ολυμπιακή προετοιμασία και να έχουμε μια προσωρινή δυσλειτουργία.
Στα Πανελλήνια πρωταθλήματα έχετε περισσότερες από 1.400 συμμετοχές ανά διοργάνωση, ενώ η Ομοσπονδία σας επιδεικνύει Ολυμπιακές, παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Από τη ΓΓΑ η ΕΛ.Ο.Τ. έλαβε επιχορήγηση περίπου 600.000 ευρώ, ποσό ανάλογο με εκείνο που έλαβε και η Ομοσπονδία Πυγμαχίας, που διεξάγει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών με συμμετοχή 50 αθλητών, ενώ επιδεικνύει μηδενικές διακρίσεις στις διεθνείς διοργανώσεις. Πως το σχολιάζεται;
Είναι αλήθεια ότι 1.400 αθλητές ήταν μόνο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι αλήθεια.
Σαφώς και θα θέλαμε μεγαλύτερη επιχορήγηση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κάποια σχέδια που υπήρχαν. Δεν θέλω να μπαίνω στη διαδικασία της σύγκρισης με άλλες Ομοσπονδίες, για το λόγο ότι κάθε μία έχει τη δική της ιστορία και ιδιαιτερότητα. Θεωρώ όμως και η Ομοσπονδία του Τaekwondo είναι μία δυνατή Ομοσπονδία και δικαιούται κάτι παραπάνω.
Γιατί το Taekwondo έχει τόσο μεγάλη απήχηση στα Ελληνόπουλα και τι είναι αυτό που κάνει τους γονείς να εμπιστεύονται την ενασχόληση των παιδιών τους με μια πολεμική τέχνη;
Η άνθιση του Ελληνικού Taekwondo είναι ραγδαία. Νομίζω ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.
Τα ολυμπιακά μετάλλια, οι αγωνιστικές επιτυχίες, οι πολλοί Σύλλογοι που υπάρχουν, είναι κάποιοι από τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη απήχηση στα Ελληνόπουλα.
Το Taekwondo είναι ένα όμορφο άθλημα. Η καλή προπόνηση, η πειθαρχία και ο σεβασμός είναι πράγματα που αξιολογούνται θετικά από τους γονείς και έτσι εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο άθλημα μας.
Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΛ.Ο.Τ.;
Για το 2012, και αρχή γενομένης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στο τέλος Φεβρουαρίου, υιοθετούμε το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που έχει να κάνει με:
- Την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στους αγώνες
- Την ηλεκτρονική κλήρωση
- Την άμεση καταγραφή αποτελεσμάτων και την ζωντανή παρακολούθηση των πουλ μέσω ίντερνετ.
Αυτό, σε συνδυασμό με τους αγώνες με ηλεκτρονικούς θώρακες, είναι ότι πιο εξελιγμένο και αξιόπιστο παγκοσμίως. Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργεί σε όλα τα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΛ.Ο.Τ. καθώς επίσης και των Ενώσεων ΕΤΑΝΕ – ΕΤΑΒΕ.
Επίσης προχωράμε σε νέα κριτήρια για τους αθλητές που θα απαρτίζουν την Εθνική Ομάδα από το 2013 τα οποία σύντομα θα ανακοινωθούν.
Εκτός από την Ολυμπιάδα, που είναι βέβαια και ο μεγάλος στόχος, έχουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που ελπίζουμε και εκεί σε πολλές και ανάλογες με το παρελθόν διακρίσεις.
Σε ότι αφορά την Ολυμπιάδα, έχει ήδη προκριθεί ο Αλ. Νικολαΐδης. Έχουμε ακόμα να διεκδικήσουμε 3 θέσεις στα τέλη Ιανουαρίου στην προολυμπιακή πρόκριση που θα γίνει στο Καζάν, όπου θα εκπροσωπηθούμε από τον Ν. Τζέλο, την Κ. Κούβαρη και την Ε. Μυστακίδου.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε για όσες το δυνατόν περισσότερες προκρίσεις. Ο πρώτος στόχος είναι αυτός και ο δεύτερος σαφώς ένα νέο Ολυμπιακό μετάλλιο, γιατί όχι και μετάλλια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Άλλωστε ο πήχης στο Taekwondo ήταν πάντα ψηλά.
Πηγή: mahites.gr