Η εποχή όπου οι Ρώσοι πρωταθλητές αναζητούσαν την τύχη τους αλλάζοντας την ιθαγένεια τους φαίνεται πως έχει παρέλθει. Η Ρωσία, πλέον, πληρώνει ακριβά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η εικόνα της άλλοτε υπερδύναμης των Ολυμπιακών Αγώνων καταρρίφθηκε όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κατέκτησε μόλις 23 χρυσά μετάλλια -ακολουθώντας την Κίνα που είχε 51 και τις ΗΠΑ με 36-, μόλις τέσσερα παραπάνω από τη Βρετανία που ήταν στην τέταρτη θέση.
Ήταν ο μικρότερος αριθμός χρυσών μεταλλίων, από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ πολλοί βλέπουν την πιθανότητα να την ξεπεράσει φέτος η Μεγάλη Βρετανία.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η αύξηση των επενδύσεων σε Ολυμπιακά αθλήματα τα τελευταία δύο χρόνια και το τεράστιο ποσό που θα δοθεί στους επιτυχημένους αθλητές, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πορείας τους.
Ο Akhmed Bilalov, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, είπε πως τα γενναιόδωρα πριμ που δόθηκαν στους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στο Πεκίνο θα είναι ακόμα μεγαλύτερα για τους νικητές του Λονδίνου.
«Εξαρτάται από την ομοσπονδία (του αθλήματος) αλλά στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, για παράδειγμα, γνωρίζω πως η ομοσπονδία πάλης πλήρωσε 500.000 δολάρια ανά αθλητή για κάθε χρυσό μετάλλιο.
Αυτό ήταν μόνο από την ομοσπονδία. Φυσικά, πάνω από αυτό ήταν το προεδρικό ταμείο. Γνωστοί επιχειρηματίες έδωσαν χρήματα για αυτό το ταμείο για να παρέχει ειδικά πριμ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι περισσότεροι επικεφαλής των ομοσπονδιών στη Ρωσία είναι πλούσιοι άνθρωποι και έχουν ειδικά πριμ για τους αθλητές. Το ειδικό εθνικό ταμείο παρέχει επιπλέον οικονομικά πριμ, όπως αυτοκίνητα και διαμερίσματα για τους αθλητές».
Ο Bilalov, πρώην πρωταθλητής της Σοβιετικής Ένωσης στην πάλη και σήμερα μέλος του κοινοβουλίου, είπε πως οι νικητές του Λονδίνου θα πάρουν τουλάχιστον 500.000 δολάρια και πολύ πιθανόν ακόμα και το διπλάσιο ποσό.
«Έχουμε μια Ένωση Θερινών Αθλημάτων και ο επικεφαλής της ένωσης είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο κ. (Vladimir) Lisin. Νομίζω πως θα υποσχεθεί τουλάχιστον το ίδιο. Έχει 30 δις δολάρια, έτσι εάν δώσει στον καθένα 1 εκατομμύριο δολάρια, δεν είναι πολλά γι' αυτόν».
Αντίθετα, η πλειοψηφία των Βρετανών αθλητών δεν θα λάβουν ούτε μια λίρα για την επιτυχία τους, αν και σε μερικά αθλήματα μπορεί να προσφερθούν χρηματικά έπαθλα μέσω των χορηγών τους. Κάποιοι αθλητές επίσης θα έχουν οικονομικά κίνητρα που αναφέρονται στις ατομικές συμβάσεις τους με τους χορηγούς τους.
Ο Λόρδος Moynihan, πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης, είπε:
«Δεν δίνουμε χρηματικά βραβεία ως εθνική Ολυμπιακή επιτροπή και δεν πιστεύουμε στις απόψεις ότι οι αθλητές που θα επιλεχθούν θα βελτίωναν την απόδοσή τους εάν υπήρχε χρηματικό έπαθλο σε επίπεδο εθνικής Ολυμπιακής επιτροπής», ενώ πρόσθεσε πως είναι αναμενόμενη μια βελτίωση της Ρωσικής ομάδας.
Πηγή: mahites.gr