onlyfighters

October 05, 2011

MMA : DAMIEN MAIA : Από τα ιδιωτικά σχολεία... στα κλουβιά του ΜΜΑ και το UFC 136!


Σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες του Βραζιλιάνους, ο Damien Maia δεν γεννήθηκε φτωχός, ούτε χρειάστηκε να υπερασπιστεί την αντρική του τιμή σε κάποιο από τα φτωχικά γκέτο της Βραζιλιάς, από τα οποία σημειωτέον προέρχονται μερικοί από τους πιο δυνατούς και σκληροτράχηλους μαχητές MMA στον κόσμο.

Γόνος μεσοαστικής οικογένειας ο ίδιος, σε μια χώρα όπως η Βραζιλία όπου η απόλυτη φτώχεια και ανέχεια απέχουν από τον υπέρμετρο πλούτο και την καλοζωΐα μόλις λίγα στενά πιο πέρα, ο Damien Maia είχε γονείς που εμφατικά φρόντισαν για την μόρφωσή του, στέλνοντας το παιδί τους σε ιδιωτικά σχολεία. Και εκείνος τους αντάμειψε. Τελείωσε το κολέγιο και πήρε το πτυχίο του στην δημοσιογραφία.

Και όλα έδειχναν να μπαίνουν σε μια σειρά για τον μορφωμένο γόνο της οικογένειας Maia που μπορούσε πλέον όποια στιγμή ήθελε να ακολουθήσει τον διάπλατο δρόμο που ανοίγονταν μπροστά του κάνοντας καριέρα δημοσιογράφου.

Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα...

Το παιδί αυτό είχε μια ιδιαιτερότητα που τον έκανε να διαφέρει από τους υπόλοιπους και τον ωθούσε να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πορεία από αυτή την οποία όλοι μας θα κρίναμε ως προδιαγεγραμμένη και ''φυσιολογική''.
Το παιδί αυτό λοιπόν, ο Damien Maia, αγαπούσε το ξύλο. Την μάχη. Ήταν ένας γεννημένος μαχητής!

Και όχι από εκείνους τους μαχητές που θα έπαιζαν ξύλο για την ανάδειξη του εγώ τους μέσα από την επίδειξη της δύναμής τους. Δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία των μαχητών. Δεν του έλεγε κάτι αυτό. Για την ακρίβεια ήταν στην άλλη όχθη του ποταμού.
Η μάχη σώμα με σώμα ήταν κάτι πολύ παραπάνω για τον ίδιο. Ήταν ένας δρόμος ανακάλυψης του ίδιου του εαυτού του. Ένας τρόπος να ισορροπεί καλλιεργώντας την αυτοκυριαρχία του, εξελίσσοντας το μυαλό του υπό συνθήκες πίεσης.


''Πραγματικά πιστεύω πως οι πολεμικές τέχνες και ο ανταγωνισμός σε υψηλό επίπεδο είναι κάτι το πνευματικό'' αναφέρει ο Damien Maia χαρακτηριστικά και συνεχίζει ''Μαθαίνεις πράγματα για τον εαυτό σου κάθε μέρα. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω με λόγια. Δεν είναι απλά η μάχη, το να μάχεσαι, αλλά κάτι πολύ πιο εσωτερικό. Κάθε φορά που πάω να μπω σε έναν αγώνα αυτό είναι για μένα μια μεγάλη πρόκληση που με βοηθά να ελέγχω τον εαυτό μου και να ξεπερνάω τους φόβους μου. Είναι πολύ ιδιαίτερο όλο αυτό και σε φέρνει πιο κοντά σε κάτι που έχει να κάνει με το πνεύμα. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος'' .

Το Jiu Jitsu είναι για τον γλυκομίλητο Maia περισσότερο μια επιστήμη παρά ένα σπορ. Από τις πιο διάσημες δηλώσεις του είναι η άποψή του για την τέλεια μάχη, η οποία συνοψίζεται στη παρακάτω δήλωσή του : ''Να υποτάξω τον αντίπαλό μου χωρίς να του κάνω κακό ή αυτός σε εμένα'' .

''Για μένα η μάχη είναι σαν ένα παιχνίδι σκάκι'' λέει ο Damien, για τον οποίο ο θρυλικός Rickson Gracie ανήκει στην σφαίρα των ηρώων του. ''Δεν είμαι θυμωμένος με τον αντίπαλό μου. Απλά θέλω να μπω εκεί μέσα και να κερδίσω χωρίς να τον τραυματίσω ή αυτός να τραυματίσει εμένα'' .

Και αυτό το ιδανικό ''δούλεψε'' για τον ίδιο στις πέντε πρώτες μάχες του στο UFC όπου και υπέταξε όλους τους αντιπάλους του συμπεριλαμβανομένου και του Chael Sonnen. Έκτοτε μετράει τρείς νίκες και τρεις ήττες μέσα στο οκτάγωνο χωρίς να ''τελειώσει'' ούτε έναν αντίπαλο, πράγμα που αποτελεί την μεγαλύτερη περίοδο ''ξηρασίας'' στην καριέρα του. Οι τελευταίοι αντίπαλοί του ήταν τέσσερις μαχητές που κατείχαν μαύρη ζώνη στο BJJ, ένας πρώην πρωταθλητής πάλης στην πρώτη κατηγορία του NCAA (ο Μark Munoz) και ένας ακόμα προικισμένος Grappler, o Kendall Grove.

Στη μακρά διαδρομή τού να γίνει πρωταθλητής στο UFC, o Damien Maia έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, απ'όπου και κατάγεται, έχει πάει στην Ολλανδία για να μελετήσει το Thai Boxing, από εκεί στο Σικάγο των ΗΠΑ για να δοκιμαστεί στην πάλη και το Λας Βέγκας ώστε να προπονηθεί με τον μέγιστο Wanderlei Silva, καταλήγοντας για τέσσερις μήνες στο Σαν Ντιέγκο προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπαρκο τις γνώσεις πάνω στο ΜΜΑ που μπορεί να του προσφέρει αυτή η μητρόπολη.


Για τον Robert Drysdale, έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή στο ΒJJ, οι ικανότητες του Damien Maia στο Brazilian Jiu Jitsu ανήκουν στην ελίτ του UFC και μάλλον κάποια εμπειρία θα έχει o ίδιος για να το λέει αυτό, καθότι υπήρξε συμπαίκτης του Maia βρισκόμενος στην ίδια ομάδα μαζί του. O Drysdale έχει γνωρίσει έναν ''ιδιαίτερα σκληρό εγκεφαλικά'' Damien Maia, έναν μαχητή που διακατέχεται από υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ξεπερνώντας γρήγορα τις ήττες του και πηγαίνοντας παρακάτω έχοντας συγκεντρώσει ξανά το μυαλό του σε ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα και στόχους.

To δημοφιλές στερεότυπο ''να χτυπάς μαχητές του Jiu Jitsu στο πρόσωπο'' και να τους διαλύεις δίνοντάς τους βροχή από γροθιές, δεν φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή στον 33χρονο Damien Maia, με το ρεκόρ του 14-3 να αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 'Εχοντας κερδίσει κορυφαίους μαχητές του αγωνίσματος, ο Maia συμπληρώνει κοντά μια δεκαετία μέσα στα κλουβιά.

Ωστόσο ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του Brazilian Jiu Jitsu παραδέχεται πως η ανταλλαγή χτυπημάτων στο πρόσωπο δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκει μέσα σε έναν αγώνα.

''Ξέρετε κανέναν που να του αρέσει να τρώει γροθιές στο πρόσωπο;'' ανταπαντά σε υπαινικτική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. ''Νομίζω πως δεν αρέσει σε κανέναν να δέχεται γροθιές στο πρόσωπο, ούτε καν στους ίδιους τους πυγμάχους ή στους κίκμποξερς. Αλλά όπως οι άλλοι το λένε αυτό για τους μαχητές που προέρχονται από το Jiu Jitsu, το ίδιο μπορούμε να πούμε και εμείς για τους πυγμάχους και τους κίκμποξερς που προπονούνται στο striking, οι οποίοι μετά την πρώτη ρίψη γίνονται ένα τίποτα στο έδαφος. Κανείς δεν νιώθει άνετα τρώγοντας γροθιές στο πρόσωπο. Αλλά το να το συνηθίσω αυτό μέσα σε έναν αγώνα και να μην ανοιγοκλείνω τα βλέφαρα τρώγοντας μια γροθιά, μου πήρε σχεδόν ενάμησι χρόνο προπόνησης στην όρθια μάχη'' .

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο όμως, από όλους τους αντιπάλους που είχε ποτέ, ο Damien Maia ήταν αυτός που κατάφερε να τσακίσει το πρόσωπο του αήττητου (14-0) Anderson Silva μέσα στο οκτάγωνο του Άμπου Ντάμπι και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό όσο κανείς άλλος ποτέ δεν το έχει καταφέρει, αφού ο Silva συνήθως εγκαταλείπει το κλουβί με πολύ λίγες αμιχές.

''Ήταν μια δύσκολη μάχη αλλά κατόρθωσα να σταθώ μαζί του για πέντε γύρους. Ξέρω ότι δεν είμαι απ'τους καλύτερος στην όρθια μάχη και αυτό μου έδωσε πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου'' ανέφερε για τον αγώνα τους ο Maia.


Μετά την τελευταία του ήττα στο UFC 131 από τον Mark Munoz που ήρθε από απόφαση, o Damien επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και προπονήθηκε στο training camp που έχει, μαζί με τον βαρέων βαρών Junior Dos Santos. Και ο μεσαίων βαρών Maia δείχνει να γνωρίζει τα όριά του όταν έχει να κάνει με μαχητές σαν τον Santos. ''Δεν κάνουμε μαζί προπόνηση στην πυγμαχία. Είναι τεράστιος και χτυπάει πολύ σκληρά. Μπορεί και να χάσω μερικούς νευρώνες αν πυγμαχήσω μαζί του'' επισημαίνει ο Maia.

O επόμενος αντίπαλός του στο UFC 136, o Jorge Santiago (23-9), είναι επίσης κάτοχος μαύρης ζώνης στο Brazilian Jiu Jitsu και ο Maia πιστεύει ότι ο Santiago θα προτιμήσει την όρθια μάχη.

''Είναι πολύ ολοκληρωμένος'' λέει ο Damien για τον Santiago. ''Aπό τότε που έχασα από τον Nate Marquardt (σ.σ. έχασε από γροθιές στον πρώτο γύρο) αφοσιώθηκα πολύ στο όρθιο παιχνίδι. Το MMA είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι γιατί είναι δύσκολο να κρατήσεις την ισορροπία (ανάμεσα στα μαχητικά σπορ). Έτσι ως ένα σημείο προπονήθηκα πολύ περισσότερο στην όρθια μάχη και λιγότερο στο Jiu Jitsu και γι'αυτό έχασα λίγο τον ρυθμό μου στο έδαφος. Προσπαθώ όμως να δώσω πάλι βάρος εκεί και να συγκεντρωθώ ξανά στο Jiu Jitsu'' .


ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ PROMO TRAILER ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
''DAMIEN MAIA vs JOSE SANTIAGO''




Αυτή η ανάρτηση του ONLY_FIGHTERS αποκλειστικά για τους αναγνώστες του έχει αντλήσει τις πληροφορίες από το άρθρο ''Damien Maia : Go ahead, punch him in the face'' του σάιτ uk.ufc.com .