onlyfighters

July 10, 2011

OIL WRESTLING : ΣΟΧΟΣ 2011 : ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ


Watch a traditional oil wrestling match, which happened this summer in Nigrita (Serres), a place located in Greece.

Δείτε έναν αγώνα παραδοσιακής πάλης που έγινε στη περιοχή του Σοχού κοντά στη Νιγρίτα Σερρών αυτό το καλοκαίρι, σε ένα από τα πολυάριθμα πανηγύρια παραδοσιακής πάλης που γίνονται στην Βόρεια Ελλάδα.

Η πάλη στο πανηγύρι των Αγίων Αποστολων του Σοχού είναι ένα είδος ελληνορωμαϊκής και ελεύθερης πάλης όπου οι παλαιστές -πεχλιβάνηδες- παλεύουν λαδωμένοι, φορώντας στενά, δερμάτινα παντελόνια από δέρμα βουβαλιού βάρους περίπου 10 κιλών, που ονομάζονται Kispet (κισπέτια ή κιουσπέτια).

Είναι ένα μεγάλο πανηγύρι -ίσως το μεγαλυτερο στο είδος του σ'όλη την Ελλάδα- με νταούλια και ζουρνάδες και εορτασμούς που συνεχίζονται για τρεις μέρες.

Ο αγώνας που θα δείτε είναι ανάμεσα σε δύο αθλητές που έφτασαν στον τελικό του πανηγυριού φέτος τον Ιούνιο του 2011. Ονομάζονται Erkan Ertan και Xhezair Latifi. O Εrkan είναι διάσημος Τούρκος παλαιστής για τις συμμετοχές του σε τέτοια πανηγύρια και μάλιστα -πιο κάτω στην ανάρτηση- δείτε τον να ''πρωταγωνιστεί'' και σε βίντεοκλιπ τραγουδιού της διάσημης Τουρκάλας τραγουδίστριας Sertab Erener!

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ



Η ιστορία των αγώνων της πάλης με λάδι ανάγεται στην Περσική εποχή, μια περίοδο που αρχίζει από το 1065 π.Χ. σύμφωνα με το επικό ποίημα Shahnameh (βιβλίο των βασιλέων) του Φιρντουσί.
Ο όρος Πεχλιβάνης (Pehlivan) για ένα παλαιστή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περίοδο των Πάρθων του Ιράν (238 π.Χ. - 224 μ.Χ.). Άρα οι Μακεδονες ήρθαν σε επαφή με το είδος αυτό της πάλης πριν τους Τούρκους, οι οποίοι όμως, συμφωνα με τους ιστορικούς, τo καθιέρωσαν σαν το εθνικο τους άθλημα κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας του Οθωμανού σουλτάνου Ορχάν Γκαζή για την κατάληψη της Θράκης.

Σήμερα αγώνες γίνονται σε όλη την Τουρκία, αλλά το πιο διάσημο και πιο σημαντικό τουρνουά διεξάγεται στην Αδριανούπολη κάθε χρόνο, τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το 2011 θα διεξαχθεί μεταξύ 20 και 26 Ιουνίου η 650η διοργάνωση.

Σε κάποιες τουρκικές διοργανώσεις γίνεται μερικές φορές και ζωντανή μετάδοση των αγώνων, ενώ οι παλεστές που συμμετέχουν παίρνουν μεγάλες χρηματικές αμοιβές και η δημοτικότητά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Το βίντεοκλιπ με πεχλιβάνιδες που συμμετέχει ο Erkan Ertan.