Ο αθλητισμός και το παιγνίδι δεν είναι για τα παιδιά μόνο ένας τρόπος εξάσκησης και ανάπτυξης των σωματικών τους ικανοτήτων αλλά και μία ευκαιρία για να δημιουργήσουν καινούριους φίλους, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Εμείς οι γονείς θα πρέπει να καθοδηγούμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποιο άθλημα.
Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά δια μέσου της άθλησης, θα τα συνοδεύσουν σε όλη τους τη ζωή. Επιπρόσθετα η σωματική άσκηση των παιδιών, θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική τους υγεία.
- Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου των παιδιών, περνά και ίσως να χάνεται, μπροστά στην τηλεόραση, στα παιγνίδια video και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
- Η διατροφή τους κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες. Η παχυσαρκία στα παιδιά έχει γίνει μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν αναπόφευκτα όταν τα παχύσαρκα παιδιά θα ενηλικιωθούν.
Τα πιο πάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες.
Εμείς οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στο θέμα της συμμετοχής των παιδιών τους σε αθλήματα. Οφείλουμε να τα καθοδηγούμε, να τα ενθαρρύνουμε και να τα βοηθούμε ώστε να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δραστηριότητες.
Προτείνεται επίσης, να παρακολουθούμε και οι ίδιοι τις αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά μας, ώστε να διαμορφώνουμε άμεση πλέον άποψη και να τους δίνουμε κάθε μορφή υποστήριξης.
Σε περίπτωση που τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, θα πρέπει να τα βοηθούμε να έχουν λογικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα και σε περίπτωση αποτυχιών να τα υποστηρίζουμε.
Οι προσδοκίες που έχουμε ως γονείς για την εξέλιξη και τις επιτυχίες του παιδιού θα πρέπει να διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα.
Το άθλημα θα πρέπει να διατηρήσει και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα για το παιδί και όχι να καταστεί μια επιπρόσθετη πηγή ψυχικής εξουθένωσης.
Παράλληλα οι συμβουλές μας θα πρέπει να καλύπτουν και τον τομέα της σωστής συμπεριφοράς του παιδιού μέσα στη δική του ομάδα αλλά και σαν θεατής ή σαν φίλαθλος της ομάδας του.
Ο σεβασμός προς τους συναθλητές του παιδιού, η διατήρηση της ψυχραιμίας του τόσο σε καλές αλλά και σε κακές στιγμές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των βασικών αξιών που εμείς οι γονείς θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας.
Η σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού του χρόνου που αφιερώνει αυτό και εμείς στις εν λόγω δραστηριότητες είναι μεγάλη. Οι επιδράσεις που προκύπτουν διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή του.
Σίγουρα οι ώρες που απαιτούνται για την οργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων του παιδιού είναι ακόμη ένα φορτίο για το βεβαρημένο πρόγραμμά μας. Σίγουρα πιθανόν να επηρεάζει τον τρόπο εργασίας μας. Όμως η επένδυση αυτή σε χρόνο πρέπει να γίνει λόγω των ευεργετημάτων που προκύπτουν για όλη τη ζωή του παιδιού.
Εμείς οι γονείς θα πρέπει επιπρόσθετα να μιλούμε με τους προπονητές του παιδιού μας. Το τρίπτυχο συνεργασίας γονέας- προπονητής- αθλητής είναι απαραίτητο για την επιτυχή εκπαίδευση των παιδιών μας.
Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλήματα, η τακτική προπόνησή τους, η ομάδα μέσα στην οποία θα μάθουν να λειτουργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτελούν όλα μαζί, μια σημαντική ασπίδα προστασίας εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών, του καπνίσματος και άλλων κακών συνηθειών που μπορούν να επικρατήσουν σε παιδιά που είναι ανενεργά- αδρανή.
Αναμφίβολα η ενεργός συμμετοχή των γονιών σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τους έχει πρωταρχική σημασία. Τα μαθήματα που μπορούμε να δώσουμε εμείς οι γονείς στα παιδιά μας με την ευκαιρία των καταστάσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα αποβαίνουν πολύτιμα για τα παιδιά όταν θα ενηλικιωθούν.
Τέλος πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι γονείς και να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας ότι η άθληση είναι διασκέδαση. Η πειθαρχία, η υγιεινή ζωή και η μίμηση είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι του παιδιού για τη σωστή συναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη. Το παιδί που έχει ταλέντο στον αθλητισμό γρήγορα θα ξεχωρίσει ότι και να γίνει.
Αναπτύξτε στα παιδιά σας την αγάπη για τη φύση και τη σωματική καταπόνηση.
Παλεύοντας να δημιουργήσουμε ενεργούς ανθρώπους και όχι παθητικούς θεατές...
Παλεύοντας για τη δια βίου άσκηση...
Πηγή: To άρθρο έγραψε ο Τσιακάρας Νικόλαος για το palema.gr