Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Κέλι Κάμπελ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, έκαναν έρευνα μεταξύ αθλητών (μερικοί είχαν πάρει μέρος και σε Ολυμπιακούς αγώνες), από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι η ύπαρξη μιας σχέσης αγάπης και έρωτα τους βοηθά στα σπορ.
Μεγαλύτερη βοήθεια στις επιδόσεις φαίνεται ότι παρέχει η ρομαντικού και συναισθηματικού τύπου σχέση διαρκείας και εμπιστοσύνης, παρά μια πρόσκαιρη σχέση πάθους. Η διαπίστωση έρχεται σε αντίθεση με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι σχέσεις αποσπούν την προσοχή του αθλητή και τον «αποστραγγίζουν» από την αναγκαία ενέργεια.
«Οι σχέσεις, στο μέτρο που είναι σχέσεις αγάπης, υγιείς και ευτυχισμένες, τείνουν να επηρεάζουν θετικά τις αθλητικές επιδόσεις», δήλωσε η Κάμπελ.
Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου ερωτευμένων ανθρώπων δείχνουν αυξημένη ροή αίματος σε εκείνες τις νευρωνικές περιοχές που σχετίζονται με τα κίνητρα και στην επίτευξη στόχων, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα ένα αθλητή.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 400 αθλητών (265 γυναικών και 133 ανδρών), από τους οποίους το 55% δήλωσε ότι ο έρωτας και η αγάπη ευνοούν τις αθλητικές επιδόσεις τους, πράγμα που ισχύει για τους άνδρες ακόμη περισσότερο από ό,τι για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Live Science.
Μεταξύ άλλων, οι αθλητές που έχουν μακρόχρονες σχέσεις αγάπης, αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται στον ή στην σύντροφό τους για διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας ώστε οι ίδιοι να εστιαστούν στο άθλημά τους απερίσπαστοι.
Επίσης, το αίσθημα ευφορίας που δημιουργεί μια ευτυχισμένη σχέση, τείνει να «μεταφέρεται» στην άθληση και να λειτουργεί επωφελώς για τον αθλητή ή την αθλήτρια.
Πηγή : cosmo.gr