Η πρώτη ίδρυση οργανισμού για το καράτε ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση Καράτε (European Karate Union - UEK). Το καράτε σε τεχνικό επίπεδο, είχε γίνει γνωστό σε πολλές χώρες, μέχρι το 1950, από Γιαπωνέζους masters κυρίως από την JKA (Japan Karate Association). Δίδασκαν αλλά δεν ενδιαφερόντουσαν για τη δημιουργία ενός εθνικού και διεθνούς οργανισμού, όπως στα άλλα αθλήματα...
Ο Γάλλος M. Henry Plee (φώτο), που ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς προωθητές του αθλήματος, εκπαίδευσε εκατοντάδες κατόχους μαύρης ζώνης. Το 1961, ένας μαθητής του, που εργαζόταν ως νομικός, επίσης κάτοχος τεσσάρων Dan στη μαύρη ζώνη και δάσκαλος, ο Jacques Delcourt, που έφυγε από τη ζωή στις 19 Νοεμβρίου, εκλέχθηκε πρόεδρος του Γαλλικού καράτε και έπειτα μέλος της Ομοσπονδίας Judo.
Αφού οργάνωσε το καράτε στη Γαλλία, από το 1961 έως το 1963, κάλεσε τις λίγες γνωστές ομοσπονδίες της Ευρώπης, που ήταν μόνο επτά, να έρθουν στη Γαλλία για το 1ο International Karate Event of all time : Belgium/ France/ Great Britain.
Στις 15 Δεκεμβρίου του 1963, συγκεντρώνει στο Παρίσι τους εκπροσώπους επτά κρατών (Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία), για να γίνει το 1ο 1st Karate European Congress. Η ημέρα αυτή είναι ιστορική καθώς ήταν η αρχή για την παγκόσμια εξέλιξη του αθλήματος, ενώ οι παρευρισκόμενοι ήταν αυτοί που έφτιαξαν το WKF.
Στις 24 Μαΐου του 1964, πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Παρίσι, το 2ο Karate European Congress, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, του Βελγίου της Ελβετίας και της Γαλλίας. Δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Εκεί παρουσιάστηκαν εκθέσεις για το καράτε σε κάθε χώρα και εκλέχθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο: πρόεδρος ο Jacques Delcourt (Γαλλία), ο οποίος παρέμεινε σε αυτή τη θέση για 34 χρόνια, αντιπρόεδροι οι MM. Brief (Γερμανία), Cherix (Ελβετία), Fannoy (Βέλγιο), γενικός γραμματέας ο M. Sebban (Γαλλία), βοηθός γενικού γραμματέα ο M. Goetz (Βέλγιο).
Έτσι μπήκαν τα θεμέλια για την οργάνωση του παγκόσμιου καράτε.
Το 1964 άρχισαν να μελετάνε θέματα όπως την εφαρμογή μαθημάτων για διεθνή διαιτησία, διεθνείς αναμετρήσεις, μαθήματα από Γιαπωνέζους ειδικούς και για πρώτη φορά εκφράστηκε η επιθυμία για την οργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Στο 3ο European Congress που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1965, και πάλι στο Παρίσι, προστέθηκαν τρία νέα μέλη, η Αυστρία, η Γιουγκοσλαβία και η Πορτογαλία.
Πηγή: wkf.net και mahites.gr