February 05, 2012

Δείτε την συνέντευξη του ΛHO ΚΑΤΣΟΥΡΑ για το SHIDOKAN KARATE και τη ζωή του


Ο αρχηγός και τεχνικός υπεύθυνος του Shidokan στην Ελλάδα κ. Λήο Κατσούρας (7 dan) μίλησε στο magnesianews.gr και το δημοσιογράφο Δημήτρη Καρεκλίδη για την πορεία του συστήματος στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 80’ μέχρι και σήμερα. Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την απουσία αθλητικών δομών του κράτους και τα εμπόδια που τίθενται από διάφορους φορείς στη δημιουργία Ομοσπονδίας του Shidokan στην Ελλάδα.

Είναι λίγες οι φορές που ένα χαρακτηριστικά γυμνασμένο σώμα να μην συνοδεύεται και από ένα μυστηριώδες και βλοσυρό βλέμμα ενός άνδρα. Η όψη ενός καρατέκα για τους περισσότερους ίσως να παραπέμπει σε κάποιον με την παραπάνω περιγραφή. Για όσους όμως έχουν γνωρίσει από κοντά τον κ. Λήο Κατσούρα, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για έναν μορφωμένο και πολύ συγκροτημένο άνθρωπο με πολύ χιούμορ, ο οποίος πέρα από τις επιτυχίες του, ως αθλητής και ως προπονητής, στο καράτε, έχει να επιδείξει την προσωπικότητά του. Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες έχει αποδείξει ότι με επιμονή και υπομονή μπορεί κανείς να ξεπεράσει τα εμπόδια που υπάρχουν στον δρόμο (Do) και να φτάσει επιτέλους στην «κοινωνία του σαμουράι».

Η αγάπη που έχει επιδείξει και η εμπειρία του πάνω στο Shidokan και σε άλλα μαχητικά αθλήματα τον έχουν αναδείξει σε «κεφάλαιο» για την πόλη του Βόλου, που μένει να αξιοποιηθεί. Ο κ. Κατσούρας αναφέρει ότι βασικός σκοπός του καράτε είναι να προάγει αξίες, εκ των οποίων η βασικότερη είναι να γνωρίσουμε το σώμα μας και τον εαυτό μας, και να παραδίδει σωστούς πολίτες στην κοινωνία. Όπως τονίζει ο κ. Κατσούρας, οτιδήποτε διδαχθεί κάποιος, χωρίς να έχει γνωρίσει προηγουμένως τον εαυτό το, ή τουλάχιστον να είναι στη διαδικασία γνωριμίας με αυτόν, θα είναι εγκυκλοπαιδικό και επουσιώδες.

Πέρα από τη φιλοσοφία του Καράτε, βέβαια, υπάρχει και η «μηχανική των κινήσεων», μέσα από την οποία δίνοντας μια ιδιότυπη μάχη ο καθείς με τον εαυτό του, ολοκληρώνεται σαν άνθρωπος οδεύοντας προς την αρμονία. Συνοδοιπόρος του κ. Κατσούρα στη ζωή και στο Shidokan είναι η σύζυγός του κ. Γεωργία Αιστρατή-Κατσούρα (5 dan) η οποία είναι αρχηγός διαιτησίας του Shidokan στην Ελλάδα και ο γιος τους Δημήτρης Κατσούρας (1 dan) (Φωτό). Όλοι μαζί προπονούν αθλητές, στον Αθλητικό Σύλλογο «Πήγασος», απ’ όπου έχουν περάσει χιλιάδες αθλητές, σωματείο το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛ.Ο.Κ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μαχητικών Αθλημάτων.

Η φιλοσοφία και τα μηνύματα που εμπεριέχονται στα λεγόμενα του κ. Κατσούρα έχουν μεγάλη σημειολογική σημασία δεδομένης της «μάχης» που δίνουμε ως πολίτες και ως χώρα στην παρούσα συγκυρία.

Λίγα λόγια για το Shidokan


Η ετυμολογία της λέξης Shidokan στα ελληνικά ερμηνεύεται ως «ο δρόμος που οδηγεί στην κοινωνία των σαμουράι» και προκύπτει από τις λέξεις Shi (Σαμουράι) Do (Δρόμος ) Kan (Κοινωνία). Το Shidokan Karate Hellas είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛ.Ο.Κ). Το Shidokan αποτελεί το πιο εξελιγμένο σύστημα Knock down διότι επιτρέπει τις αρπαγές, τις ανατροπές, και τις ακινητοποιήσεις. Μπορεί να μετέχει σε τρεις διαφορετικές τεχνοτροπίες αγώνων (Knock Down, Kick Boxing, Grappling) που αποτελούν το λεγόμενο τρίαθλον. Όπως και τα υπόλοιπα γνήσια Ιαπωνικά συστήματα έχει εξεταστέα ύλη για τις διάφορες βαθμίδες (kyu – dan) και τις ανάλογες προϋποθέσεις για την απόκτησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα στην οποία εισήχθη το Shidokan μετά την Ιαπωνία, και έτσι σε διεθνείς διοργανώσεις η ελληνική σημαία κυματίζει δίπλα στην Ιαπωνική, κάτι που τοποθετεί τη χώρα και τους εκπροσώπους της στο άθλημα πολύ ψηλά στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη τoυ Shidokan.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ



Πηγή: magnesianews.gr / Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στο www.magnesianews.gr/webtv/