Η ιστορία του Muay Thai ανέρχεται πριν από 2000 χρόνια, την εποχή που οι κινέζοι αναφέρονται στους Thai ως τις φυλές του AO - LAI.
Τα πρώτα στοιχεία για τις φυλές αυτές ,τους έχει να κατοικούν στις εύφορες κοιλάδες της επαρχίας yunnan στην Νότια Κίνα (όπου και σήμερα ακόμη μένουν πολλοί ) οι Ταϊλανδοί αρέσκονται να κάνουν εκεί προσκυνήματα .Η ζωή σε αυτές τις φαινομενικά ήσυχες κοιλάδες ήταν κάθε άλλο από ειρηνική ,αφού ποικίλες εθνικές ομάδες αγωνιζόντουσαν να κρατήσουν τα πιο εύφορα τμήματα γης.
Έτσι οι πρώτοι Thai πολεμούσαν συνεχώς ,αμυνόμενοι του δικαιώματος τους να επιζήσουν. Δεν έπαψαν όμως να αναζητούν παράλληλα ένα πιο ασφαλή τόπο αφού μετακινιόντουσαν συνέχεια. Η επιβίωση εκείνο τον καιρό απαιτούσε επιθετικότητα. Οι οικισμοί των Thai ευδοκίμησαν ως το 200π.χ. όταν η κινέζικη Αυτοκρατορία ,υπό την δυναστεία των Χαν, άρχισε να εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις . Οι ΑΟ-LAI Πάντα ,να μείνουν Ελεύθερος Λαός. Κατόρθωσαν να απομακρύνουν αλλεπάλληλα κύματα εισβολέων . Τελικώς νικημένοι από ένα πολυπληθέστερο εχθρό ,οι AO-LAI αναγκάστηκαν να μετακινηθούν Νοτιότερα.
Οι φυλές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες : Οι shan εγκαταστάθηκαν στην βόρεια burma ,οι ahom στo ανατολικό Bietnam , ενώ οι LAO THAI εγκαταστάθηκαν αρχικά στις όχθες του mekhong και από εκεί και αργότερα μετακινήθηκαν στην χώρα που έγινε το βασίλειο του siam .
Όμως για να διατηρήσουν την περιοχή οι Thai ήταν σε μία μόνιμη κατάσταση πολέμου με τον από χίλια χρόνια εχθρό τους , τους πάντοτε εξαπλωμένους και επιθετικούς Κινέζους. Οι συνεχείς πόλεμοι έφεραν ενότητα στους Thai . Αρχικά πολέμησαν τους mon και κάποιους ιθαγενείς , αλλά Τελικά νοτιότερα ήρθαν αντιμέτωποι με την ισχυρότερη Αυτοκρατορία των Khmer.
Οι Khmer επικρατούσαν στην Ν.Α.Ασία σαν ισχυρότερη και πλουσιότερη αυτοκρατορία που απλωνόταν στο νότιο Bietnam και Laos ,όλη την Καμπότζη ,και το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου του siam , ως το malay. Η κυριαρχία των khmer ενισχύονταν από μια επίλεκτη κάστα πολεμιστών, αποκαλούμενη Nayar, οι οποίοι ήταν εκπαιδευμένοι σε όλες τις πτυχές του πολέμου. Υποχωρώντας από τους κινέζους ,οι Σιαμέζοι εγκαταστάθηκαν στα βορειότερα μέρη της αυτοκρατορίας των khmer και τελικώς υπερίσχυσαν αριθμητικά εκεί. Παρά την ισχύ των Κhmer δυναστών , οι Σιαμέζοι πολεμιστές κατόρθωσαν το 1238 να καταλάβουν μια σημαντική επαρχιακή πρωτεύουσα των khmer στη σημερινή Sukhothai .Eκεί εγκαθίδρυσαν την πρώτη Σιαμέζικη Μοναρχία , με τον βασιλιά Ram kham haeng ονομάζοντας την Μuang Thai , η ή «Χώρα των Ελευθέρων» όνομα που οι Thai χρησιμοποιούν για το έθνος τους και σήμερα !
Από το 1350 οι επαρχίες του Siam ήταν ενωμένες , υπό την δυναστεία του πρίγκιπα Uthong Ayud hays που κράτησε 400 χρόνια. Για να εξασφαλίσουν την επιβίωση της χώρας οι μεγαλύτεροι πολεμιστές της εποχής συγκεντρώθηκαν να καταγράφουν και να κωδικοποιήσουν τις μαχητικές τεχνικές τους. Επειδή οι μέθοδοι της πολεμικής εκπαίδευσης ήταν καταγραμμένες και συνεχώς αναθεωρούμενες, ποτέ δεν χωρίσθηκαν σε ανταγωνιστικές σχολές.
Αυτή η ειλικρίνεια και η προσιτότητα της σοφίας της μάχης είχε ως αποτέλεσμα να παύσει η «ΠΑΓΩΜΕΝΗ» και «ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗ» Γνώση μεταξύ Δασκάλου και μαθητή και εξαφάνισε τον άμεσο υπαινιγμό ότι οι τεχνικές μάχης δεν μπορούσαν να βελτιωθούν. Συνεπώς γενικεύτηκαν και έγιναν προσιτές σε κάθε δάσκαλο οι νέες τεχνικές. Αυτή η συνεχή αναθεώρηση πρόβαλε την ανάγκη για αλλαγή ,εξέλιξη και αντιμετώπιση του παρελθόντος.
Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα με την μακριά εμβελείας τους σήμανε την επικράτηση του Muay Thai επί του krabi-krabong (χρήση όπλων χειρός). Ο πρώτος και κυριότερος διαχωρισμός του Muay Thai από το krabi-krabong συνέβη την εποχή του Μαύρου Πρίγκιπα Naresuan στα μέσα του 16ου αιώνα. Ο Πρίγκιπας Naresuan ήταν θρυλικός πολεμιστής. Πέρασε τα νιάτα του ως όμηρος της φυλής των Burma και μελέτησε με ενθουσιασμό την τέχνη του πολέμου, την οποία και δίδαξε στον λαό του όταν επέστρεψε στο Siam, χωρίς να κρατήσει τίποτα κρυφό για τον εαυτό του.
Για να ελαττώσει τον αριθμό των τραυματιών στην εκπαίδευση ,συνέχυσε τον μετριασμό του Muay Thai επιμένοντας η εξάσκηση να γίνετε άοπλα και οι επιθέσεις και οι άμυνες να αντιγράφουν την χρήση όπλων. Διοργάνωσε πρωταθλήματα πυγμαχίας και ασκήσεις μεγάλης εμβέλειας. Η εκπαίδευση έγινε πανεθνική την εποχή του Πρίγκιπα Νaresuan οι Thai απέκτησαν το παρατσούκλι « η φυλή με τα 8 χέρια »! Οι Bασιλείς συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Muay Thai .
Ο Βασιλιάς Τίγρης ,Phra Buddha Chuo Sua, γνωστός για την αγριότητας του ως Πυγμάχος , αγαπούσε την ζωή του Nam Muay (επαγγελματία πυγμάχου), τόσο ώστε να ταξιδεύει ανώνυμα σε όλη την χώρα πυγμαχώντας με όποιον δεχόταν την πρόκλησή του στα πανηγύρια των Ναών.
Διέταξε ο Στρατός να εκπαιδεύεται στο Muay Thai , και οργάνωσε τις εκπαιδευτικές κοινότητες του Muay Thai . Τo Thai boxing έγινε το αγαπημένο άθλημα του Siam . Πλούσιοι και φτωχοί , νέοι και γέροι συνέρεαν στις κατασκηνώσεις για να συμμετάσχουν στην δράση. Κάθε αγώνας έδινε ευκαιρία για στοιχήματα και είχε σημασία για την τοπική περηφάνια. Τα στοιχήματα διατηρήθηκαν μέχρι και σήμερα. Οι αγώνες την εποχή του βασιλιά Τίγρη ήταν πολύ διαφορετικοί από τους σημερινούς. Επιτρέπονταν οι πνιγμοί , οι ρίψεις και τα λακτίσματα στα γεννητικά όργανα. Δεν χρησιμοποιούνταν γάντια. Τα χέρια τυλίγονταν με σχοινιά και σε μάχες για προσωπικές διαφορές προστέθονταν κομμάτια σπασμένου γυαλιού. Δεν υπήρχαν γύροι η ρινγκ , όποιος έμενε όρθιος ανακηρύσσονταν νικητής.
Από εκείνες της ημέρες το Muay Thai εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο άθλημα των Ταϊλανδών και η σπουδαιότερη εθνική πολεμική τους τέχνη . Σήμερα το Muay Thai έχει εξελιχθεί ,το ίδιο και οι κοινωνία της Ταϊλάνδης.
Οι γνώσεις του πεδίου της μάχης παραμένουν στην εκπαίδευση του στρατού ,αλλά και αυτές έχουν εξελιχθεί για τους επίλεκτους στις σχολές Ευελπίδων, σε μία τεχνική που ονομαζόμενη « Herd Rit » η « Απόλυτη Δύναμη » χρησιμοποιεί πολύ δυνατές Αγκωνιές , και Γονατιές.
Σήμερα το Muay Thai ενταγμένο στον τρόπο ζωής της Tαυλανδέζικης κοινωνίας, μέσο της παιδείας και της κουλτούρας των ταϊλανδών έρχεται πιο δυνατό σε παγκόσμια διάσταση κάνοντας την φυλή των Thai για μία ακόμα φορά περήφανη για την κουλτούρα τους, και δείχνοντας εμπιστοσύνη και σεβασμό σε αυτούς που την ακολουθούν και την γνωρίζουν!
Πηγή : skaouter.gr